Web Analytics Made Easy - Statcounter

نشست «بررسی حضور و عملکرد بسیج دانشجویی دانشگاه‌های آزاد» با حضور مسئولان بسیج واحدهای دانشگاه‌های آزاد تهران در دفتر خبرگزاری آنا برگزار شد.

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، نشست «بررسی حضور و عملکرد بسیج دانشجویی دانشگاه‌های آزاد» با حضور محمد اسعدی مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران، سیداحمد فرد باستان مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب، محمدرضا آبدار مسئول بسیج دانشجویی واحد علوم وتحقیقات، رضا ابراهیمی مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد واحد تهران شمال و علیرضا تسلیمی مسئول بسیج دانشجویی واحد پرند به مناسبت هفته بسیج در دقتر خبرگزاری آنا برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

«حریت»شاخصه اصلی بسیج دانشجویی

سیداحمد فرد باستان مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب در نشست «بررسی حضور و عملکرد بسیج دانشجویی دانشگاه‌های آزاد» اظهار داشت: دانشجویان فعال در بسیج دانشجویی مجموعه‌ای از جوانان پر انرژی و پر نشاطی هستند که تازه به فضای سیاسی و اجتماعی کشور ورود کردند و این جوانان هنوز در این مجموعه‌های سیاسی و دولتی ذوب نشدند. در دانشگاه‌ها بسیج اساتید و کارکنان هم وجود دارد اما اینها بخشی از بدنه اجرایی و دولتی شده‌اند و شاید گاهی اوقات برایشان به صرفه نباشد مشکلات را بیان کنند یا به دلیل درگیر بودن در مشغله‌های کاری باعث شود مشکلات را نبینند.

او افزود: بسیج دانشجویی جوانان دغدغه‌مندی هستند که هنوز گرفتار فضای فعلی و مشکلات جامعه نشده‌اند و با رویکرد مثبت، مسائل را پیگیری می‌کنند و تا به مقصد نرسند آن را رها نمی‌کنند. این یکی از خصوصیات سن جوانی است که در سنین بعد به دلیل برخی مصلحت اندیشی‌ها این پیگیری‌ها انجام نمی‌شود.

مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب با بیان اینکه بسیج دانشجویی "حر" است ادامه داد: شاخصه "حریت" بسیج دانشجویی قابل چشم‌‌پوشی نیست و در پیگیری معضلات ومشکلات و ابراز مطالبات خود با کسی تعارف ندارند و حتی اگر منافعش به خطر بیافتد برای رسیدن به حقیقت قد علم می‌کند. گاهی مشکلات زیادی برای برخی دانشجویان بسیجی پیش آمده است اما دانشجو تا رسیدن به رفع مشکلات و سرانجام کار پای حرف خود ایستاده است.

دانشجویان بسیجی دانشگاه‌های آزاد بی ادعا فعالیت می‌کنند

او درباره مزیت بسیج دانشگاه آزاد اسلامی کشور نسبت به دانشگاه‌های دیگر گفت: اعضای بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی بی ادعا هستند و هر کاری از دستشان بر بیاید انجام می‌دهند و این مساله در پروژه‌های بزرگ اقتصادی جهادی اتفاق افتاده است.

باستان درباره عملکرد بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب بیان کرد: سعی شده است از فضای سن جوانی وانرژی زیاد جوان استفاده شود و این انرژی به سمت و سوهای مختلف سوق داده شود. این انرژی هم در ارتباط دانشجوها به فضاهای جهادی و اقتصادی بیرون از دانشگاه که کار را با انرژی و با دغدغه پیش ببرند و هم داخل دانشگاهاستفاده می‌شود.

مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب با اشاره انجام فعالیت‌های خودجوش دانشجویی گفت: برخی مراسماتی که از سوی دفتر‌های فرهنگی در دانشگاه برگزار می‌شود به دلیل اینکه توسط دانشجویان و دلی نیست استقبال نمی‌شود اما وقتی برنامه‌ها از دل دانشجو بجوشد و از سوی خود دانشجویان انجام شود، قطعا استقبالی که می‌شود قابل مقایسه نیست و این مسئله‌ای است که خود مسئولان دانشگاه نیز به آن اذعان دارند.

باستان درباره اولویت‌های بسیج در دانشگاه‌ افزود: در بسیج دانشجویی سعی شده است برنامه‌ها از حالت کلیشه‌ای که دفاتر فرهنگی برگزار می‌کنند خارج شود و فعالیت‌ها به روز و متناسب با نیاز روز جامعه و دانشجویان باشد و از فضای کلاسیک و اداری که تکراری شده است خارج شود.

تلاش جریان‌های مخالف نظام برای پیشبرد اهداف خود ذیل مطالبات صنفی دانشجویی

او به فعالیت‌های بسیج دانشجویی واحد تهران جنوب برای مقابله با جریان‌های مخالف نظام اشاره کرد و گفت: جریان موجود مخالف نظام در دانشگاه، خود را از بدنه دانشجویی نشان می‌دهد و مشکلات و مطالبات صنفی دانشجویی را عنوان می‌کنند تا در ذیل آن اهداف خود را که همان ضعیف نشان دادن نظام است را پیگیری نمایند. امسال تلاش ویژه‌ای شد که این کار را از دست مجموعه هایی که با نظام جمهوری اسلامی ایران ضدیت و عناد دارند خارج کنیم و با دید عادلانه مطالبات و مشکلات دانشجویان و کشور به مسئولین منتقل شود. یکی از محورهای اصلی برنامه‌های 16 آذر امسال هم همین موضوع است.

او درباره فعالیت‌های دیگر بسیج دانشجویی واحد تهران جنوب افزد: «اردوهای جهادی هر سال انجام می‌شود که امسال در بشاگرد بود و مدرسه‌ای در آنجا تاسیس کردیم. کودکان بشاگردی تا مقطع دبستان تحصیل و پس از آن به دلیل نداشتن مدرسه ترک تحصیل می‌کردند که با اضافه کردن کلاس توسط گروه جهادی این مشکل برطرف شد و دا‌نش آموزان ازین پس می‌توانند در مقاطع بعدی نیز تحصیل کنند.»

باستان درباره اولویت‌های دفتر بسیج دانشجویی واحد تهران جنوب گفت: «اولویت اصلی امسال درکنار دانشجو بودن است و در همین راستا سعی کردیم ابتدای سال تحصیلی در کنار ورودی‌های جدید باشیم و کمیته‌هایی که قبل از سال تشکیل دادیم کار راهنمایی ورودی‌های جدید و کمک به پیشبرد کارهای دانشجویان را انجام می دادند که دانشجویان ورودی جدید هم ازین کار راضی بودند.»

مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب ادامه داد: «فضاسازی‌هایی در محوطه دانشگاه برای دفاع مقدس و دیگر برنامه‌ها انجام شد که به عنوان رویکرد جدید به وجود آمد و برنامه‌ها از کلیشه خارج شد.»

وی به ارتباط این تشکل با سایر تشکل‌های دانشگاه نیز اشاره کرد و گفت: «به تمام تشکل‌‌ها برای هرگونه همکاری اعلام آمادگی کرده‌ایم و تا به حال، گاهی اوقات مشکلات تشکل‌های دیگر را نیز مرتفع ساخته‌ایم و سعی کردیم با تشکل‌های دیگر همکاری داشته باشیم.»

بسیج دانشجویی باید به صورت همه جانبه از انقلاب دفاع کند

محمد اسعدی مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران در رابطه با فعالیت‌های بسیج دانشجویی در دانشگاه گفت: رهبر معظم انقلاب در بیانات خود فرمودند تا تا بسیج هست نظام اسلامی و جمهوری اسلامی از سوی دشمنان تهدید نخواهد شد. این یک رکن اساسی در فعالیت‌های بسیج است.

اسعدی بسیج دانشجویی سرشاخه حرکت و فعالیت بسیج در دانشگاه‌ها عنوان کرد و ادامه داد: بسیج کارکنان دانشگاه‌ها به دلیل مشغله‌ها و کمبود نیروی انسانی که دارند نمی‌توانند خیلی فعال باشند، پس می‌توان گفت آن رکنی که حضرت آقا می‌فرمایند در بسیج دانشجویی است و باید به آن عمل شود، بسیج دانشجویی باید به صورت همه جانبه از انقلاب دفاع کند. یکی از کارهای بسیج دانشجویی و محورهای فعالیت ما، مقابله با تهدیدات نظام جمهوری اسلامی ایران است.

مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران تاکید کرد: بسیج دانشجویی یکی از اقشار بسیج است که درگیر بحث علمی همراه با دیگر فعالیت‌ها است، ما تنها قشر بسیجی هستیم که در زمان شکل گرفتن دانشجو در عرصه تعلیم و تربیت تشکل می‌شود، بنابراین اصلی‌ترین نقطه‌ای که می‌توان فعالیت کرد زمان دانشجویی است. البته در دوران دانش‌آموزی هم بسیج فعال است ولی بسیج دانشجویی اقتضائات خاص خود را دارد، بنابراین به اعتقاد من بسیج دانشجویی می‌تواند مسئله تعلیم و تربیت هم‌طراز انقلاب اسلامی را دنبال کند.

او درباره فعالیت بسیج دانشجویی علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی هم توضیح داد: بحث تجمیعی که دانشکده‌های علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی مطرح بود، حدود سه ماه پیش به صورت قطعی انجام شد و آن واحدها اکنون به شکل واحد شناخته می‌شوند.

اسعدی گفت: برنامه‌ریزی‌های مختلف تشکیلاتی داشته‌ایم. در حادثه اخیر زلزله کرمانشاه، یک بیمارستان صحرایی را در منطقه زلزله‌زده دیده تدارک دیده‌ایم و امیدواریم تا پایان سال 96 یک بیمارستان صحرایی دیگر را نیز در مناطق محروم دایر کنیم. همچنین پیش از این نمایشگاه دفاع مقدس و استقبال از ورودی‌های جدید از دیگر برنامه‌های ما بود. در ایام هفته بسیج در همه دانشکده‌ها مراسم ویژه هفته بسیج خواهیم داشت.

وجه تمایز بسیج دانشجویی با اقشار دیگر بسیج «آتش به اختیاری» آن است

محمد رضا آبدار مسئول بسیج دانشجویی واحد علوم وتحقیقات در نشست «بررسی حضور و عملکرد بسیج دانشجویی دانشگاه‌های آزاد» گفت: شاکله بسیج دانشجویی آتش به اختیاری است، بسیج دانشجویی کارش را دقیقا آتش به اختیار انجام می‌دهد. فعالیت‌ها به صورت سازمانی، ابلاغی و بخشنامه ای نیست و تفاوتی که با اقشار دیگر بسیج دارد همین نکته است. برنامه‌ریزی‌ها توسط اعضای شورای تشکیلات ابتدای هر سال برای کل سال انجام می‌دهند.

آبدار با اشاره به فعالیت تشکل‌های مختلف در دانشگاه آزاد اظهار داشت: بسیج مانع فعالیت هیچ تشکلی نیست و تمام تشکل‌ها یا کانون‌ها حتی اگر در تضاد با رویکرد یا سلیقه بسیج باشند می‌توانند فعالیت کنند. اما در فضای قبلی دانشگاه آزاد اسلامی، کانون‌ها وتشکل‌هایی نه برخواسته از نیاز و خواست دانشجو بلکه از سوی سازمان مرکزی ایجاد شده بود و کاملا سازمانی اداره می‌شد و فعالیت ویژه‌ای نداشتند. حضور این قبیل کانون‌ها عموما سیاسی است و منفعتی برای دانشجویان ندارد.

راه‌اندازی پژوهشکده شهید رضایی برای تقویت ارتباط دانشجویان با صنعت توسط بسیج دانشجویی

مسئول بسیج دانشجویی واحد علوم وتحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی درباره فعالیت‌های این تشکل بیان کرد: رویکرد ما بیشتر معطوف به فعالیت های علمی و پژوهشی است و سپس اولویت با رویکرد فرهنگی است. در راستای رویکرد علمی و پژوهشی اقدام به راه‌اندازی پژوهشکده شهید رضایی کردیم و ساختاری طراحی شد که با توجه به ارتباط ضعیف دانشگاه آزاد با صنعت و مشکل دانشجویان در انجام پروژه‌ها، در این ساختار اولویت با این موضوع طراحی شد و یکی از اهداف این پژوهشکده ارتباط دانشجویان به صنعت است.

او افزود: اولویت دوم به کارگاه‌های آموزشی داده شده است و اولویت سوم مربوط به اجرای پروژه‌های علمی توسط دانشجویان است و دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و دکتری مدیر پروژه می‌شوند و تعدادی از دانشجویان کارشناسی را به‌عنوان زیرمجموعه خود قرار به کار می‌گیرند.

آبدار درباره رویکرد فرهنگی بسیج دانشجویی واحد علوم تحقیقات ادامه داد: موکب دانشجویان جهان اسلام به مناسبت اربعین با هدف ایجاد پیوند بین دانشجویان جهان اسلام راه‌اندازی شد و از دانشجویان کشورهای دیگر برای حضور در موکب دعوت شد و شبکه‌ای بین دانشجویان چند کشور ایجاد شد و در موکب هر روز میزبان دانشجویان و جوانان یک کشور بودیم.

او ادامه داد: در زلزله کرمانشاه هم تصمیم‌گیری شد خیمه‌هایی که برای اربعین برپا شده بود را برای اسکان و تجهیزات آشپزخانه موکب برای پخت و پز و اطعام مردم، به مناطق زلزله زده به استان کرمانشاه و سرپل ذهاب انتقال داده شد و حدود دو هفته در آنجا خدمت‌رسانی انجام ‌شد.

دانشگاه‌ها از فعالیت‌های علمی بسیج حمایت کنند

رضا ابراهیمی مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد واحد تهران شمال در این نشست گفت: رهبر معظم انقلاب از بسیج دانشجویی با عنوان خیمه فرماندهی یاد می‌کنند. جایی که باید فکر و فرهنگ‌سازی کند، گفتمان را تبیین کند و بعد وارد فضای عملیاتی شود. آن زمانی که هم که دستور تشکیل بسیج دانشجویی دادند این ضعف احساس می‌شد که در فضای علمی سرلوحه‌ کار باید فضای فرهنگی و دانشگاهی باشد و دراین باره باید فکر شود.

ابراهیمی ادامه داد: ما هم در واحدهای مختلف پیرو این دو موضوع فعالیت می‌کنیم. اوایل که بسیج دانشجویی شکل گرفت دانشجویان استقبال خوبی کردند اما مورد استقبال دانشگاه آزاد قرار نگرفت. به طور مثال حتی فضای علمی برای بسیج دانشجویی در نظر نمی‌گرفتند، اگر بسیج دانشجویی می‌خواست فعالیت علمی کند اجازه نداشت. فقط با مجوز و بودجه خودش می‌تواند فعالیت کند. متاسفانه در دوره مدیریت قبلی دانشگاه، طبق بخشنامه‌ها عملا اجازه فعالیت به بسیج دانشجویی را نمی‌دادند و حتی جلوی فعالیت علمی‌شان را می‌گرفتند.

او ادامه داد: این رویکردها با اهداف تشکیل بسیج دانشجویی تناقض دارد. اگر یک شرکت خودروسازی را در نظر بگیریم که پایگاه بسیج داشته باشد، کارمندان آن هیچ‌گاه کار خودروسازی را تعطیل نمی‌کنند تا در آن پایگاه فعالیت کنند. ما هم در فضای علمی هستیم و می‌خواهیم در همین زمینه فعالیت داشته باشیم. مساله‌ای که ما داریم این است که فضای علمی برای بسیج باز شود، خوشبختانه اکنون بابی باز شده و ولی باید ساختاری مشکلات حل شود و همه دانشگاه‌ها و واحدها از این فعالیت‌ها حمایت کنند.

پیوستگی فعالیت‌های بسیج دانش‌آموزی و دانشجویی مورد غفلت قرار گرفته است

مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد واحد تهران شمال در پاسخ به اینکه آیا در بسیج دانشجویی پیوستگی از دوران دانش‌آموزی وجود دارد،‌ گفت: در بخش نیروی انسانی چنین اتفاقی می‌افتد، پرونده‌ها منتقل می‌شود و از مزایای آن استفاده می‌کنند. افرادی که در دوران دانش‌آموزی در گروه‌های بسیجی هستند در دانشگاه هم دنبال همان خواهند بود. اما در بخش کلان‌تر به آن فکر نشده است و می‌توان گفت مورد غفلت قرار گرفته است تا بتوان از مجموع فعالیت اعضا خروجی گرفت.

ابراهیمی به فعالیت بسیج دانشجویی دانشگاه تهران شمال در سال تحصیلی جاری اشاره کرد و ادامه داد: از اول شهریور فعالیت هایمان را آغاز کردیم و اکنون نظمی گرفته است. فعالیت‌های ما از اردوی جهادی در زیرکوه استان خراسان شمالی شروع شد و 10 روز برادران و خواهران در منطقه حضور داشتند.

او افزود: برنامه دانشجو سلام و استقبال از ورودی‌های جدید را طی حدود 20 و مراسم ایام سوگواری محرم از جمله دیگر برنامه‌های این واحد بوده است. اکنون وارد آذرماه شدیم و برنامه‌های 16 آذر را در دستور داریم. به غیر از این برنامه‌ها، قصد داریم که در فضای علمی خودمان را بیشتر نمایان کنیم و به دنبال برگزاری کلاس‌های مورد نیاز دانشجویان هستیم.

ایراهیمی اضافه کرد: برنامه‌های دیگر نظیر طرح نجوا برای جذب و تقویت دانشجویان داریم. در حوزه‌های مختلف دیگری نظیر اقتصاد مقاومتی و رسانه گفتمان‌‌سازی می‌کنیم و آنها را به دانشجویان تسری می‌دهیم.

حکم امام خمینی (ره) برای تشکیل بسیج دانشجویی و طلبه مانیفست ماست

علیرضا تسلیمی مسئول بسیج دانشجویی واحد پرند در نشست «بررسی حضور و عملکرد بسیج دانشجویی دانشگاه‌های آزاد» با اشاره به فرمان امام جهت تشکیل بسیج دانشجویی و طلبه گفت: حکم امام مانیفست بسیج دانشجویی است و نقش بسیج دانشگاه‌ها را تببین می‌کند. امام از بسیج دانشجویی به عنوان یکی از بزگترین تشکل‌ها یاد کردند و از طلاب علوم دینی و دانشجویان دانشگاه‌ها خواستند با تمام توان خود از انقلاب و اسلام دفاع کنند و پاسدار اصول تغییرناپذیر باشند.

مسئول بسیج دانشجویی واحد پرند اضافه کرد: عده‌ای در دانشگاه آزاد اسلامی تصور می‌کنند بسیج دانشجویی سد راه آنها است، باید بگویم بله، تشکل‌های یک بار مصرفی در دانشگاه آزاد اسلامی مستقر هستندو عملا پیاده نظام احزاب هستند و جای کار تشکلی آن دانشگاه را به تشنج می‌کشانند، بسیج دانشجویی با تمام توان مقابل آنها قد علم می‌کند و در این مسئله شکی نیست.

بسیج دانشجویی مامن جریان ارزشی دانشگاه

او ادامه داد: بسیج دانشجویی مامن است، مامن دوستداران انقلاب و جریان ارزشی، در مقابل آن مانع، کابوس و سد جریان‌های معاند نظام است. جریانی که پرچم‌دار مدعیان پوچ‌اندیش دانشگاهی است که هیچ فایده‌ای جز ضرر رساندن به فضای علمی و فرهنگی دانشگاهی ندارند. این جریان مطمئنا فعالیت‌های بسیج را در مقابل خود می‌بینند.

تسلیمی در رابطه با عملکرد بسیج دانشجویی واحد پرند گفت: سعی کرده‌ایم فعالیت‌هایمان با نگاهی جامع‌ باشد و قشرها و جنس‌های مختلف را در بربگیرد. از برگزاری اردوهای محرومیت‌زدایی و رسیدگی به زلزله‌زدگان چه در زلزله خراسان و چه کرمانشاه حضور داشتیم و تیم اردوی جهادی اعم از خواهران و برادران به این مناطق ارسال کردیم و به کار فرهنگی و هم عمرانی پرداختیم.

او افزود: در راهپیمایی اربعین برنامه‌ریزی برای شرکت گسترده دانشجویان را داشتیم و در حادثه زلزله کرمانشاه تیم‌های سه و چهارنفره هم برای کمک به آواربرداری و تقسیم اقلام بین زلزله‌زدگان به محل اعزام کردیم. این افراد اقلامی را که در دانشگاه جمع شده بود به مناطق زلزله‌زده منتقل و توزیع کردند.

برنامه‌ریزی بسیج دانشجویی برای ایجاد نشاط در دانشجویان

مسئول بسیج دانشجویی واحد پرند به آسیب‌های اجتماعی موجود در دانشگاه‌ها اشاره کرد و ادامه داد: یکی از مسائلی که دانشگاه را تهدید می‌کند بحث کرختی دانشجویان است و این موضوع موجب مشاهده پررنگ‌تر آسیب‌های اجتماعی نظیر اعتیاد در بین دانشجویان می‌شود. یکی از مسئولیت‌های ما در واحد پرند ایجاد نشاط بین دانشجویان بود. ما این را در قالب برنامه‌های ورزشی ساماندهی کردیم و آن را با برگزاری لیگ فوتسال برای دانشجویان آقا در اردیبهشت ماه آغاز کردیم. اقبال بسیار خوبی شکل گرفت و حدود 12 تا 16 تیم در این مسابقات شرکت کردند. البته برنامه‌های ویژه‌ای هم برای خانم‌ها مانند کوهپیمایی‌ و برگزاری دوره‌ها و مسابقات سبک تفریحی تربیتی،برنامه‌ریزی شده و در دست اجرا است.

منبع: آنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۸۲۰۰۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افول تشکل‌های دانشجویی، بدنه اجرایی کشور را تضعیف می‌کند

به گزارش خبرنگار گروه استان‌های ایسکانیوز از اصفهان، افت محسوس پویایی تشکل‌های دانشجویی ظرف سال‌های اخیر، موضوعی است که بارها مورد اشاره تحلیل‌گران قرار گرفته و تلاش شده در این خصوص آسیب‌شناسی شود. فرید نادری دانشجوی دکتری مهندسی سازه در دانشگاه خواجه نصیر، از جمله فعالان باسابقه تشکل‌های دانشجویی است که هم در دانشگاه آزاد و هم دانشگاه‌های دولتی، سابقه تحصیل و کنش‌گری دانشجویی داشته و بینش خوبی راجع‌به فراز و فرود تشکل‌های دانشجویی و چالش‌های موجود در این حوزه دارد. وی انقطاع روند نسل‌سازی در تشکل‌ها را ناشی از سیاست‌های غلط مسئولان دانشگاهی و یک‌دست‌سازی تشکل‌ها دانسته و بر لزوم حفظ استقلال این نهادها و احیای اصالت آن‌ها تأکید دارد. این گفت‌وگوی تفصیلی را در ادامه می‌خوانید.

به عنوان سؤال نخست، چگونه وارد فضای کنش‌گری دانشجویی شدید و چه مسیری را پیمودید؟

زمانی که من در سال ۱۳۹۴ وارد دانشگاه آزاد اصفهان شدم، اغلب دانشجویان دغدغه‌های سیاسی داشتند. به‌خاطر همین، خود به خود من هم وارد این فضا شدم. البته، فعالیت‌های سابق سیاسی در خانواده‌ام هم در این موضوع بی‌تأثیر نبود.

پس از مدتی برای اجرای برنامه‌های مختلف، در کنار «بسیج دانشجویی» مستقیماً با معاونت فرهنگی دانشگاه وارد همکاری شدم. این فعالیت‌ها در نهایت زمینه‌ساز حضورم در «تشکل سیاسی امیرالمؤمنین (ع)» که یکی از قدیمی‌ترین تشکل‌های دانشگاه آزاد در کشور بود، شد. پس از دو سال فعالیت و پیمودن سلسله‌مراتب تشکیلاتی، دبیر این تشکل شدم و بعد از یک سال نیز در «شورای مرکزی اتحادیه تشکل‌های اسلامی-سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی» مسئولیت پذیرفتم.

پس از ورود به تشکل‌های سیاسی دانشگاه، چه برنامه‌ای را دنبال کردید؟

پس از حضور در تشکل امیرالمؤمنین (ع) متأسفانه شاهد حواشی‌ای از جمله گرایش‌های جناحی این تشکل بودم. به همین دلیل پس از راه‌یابی به شورای مرکزی تشکل با رأی دانشجویان و انتخاب شدن به عنوان دبیر تشکل، اولین گام، حذف وابستگی‌ها بود.

این تشکل به‌طور عمده، هدف تبیین و بسترسازی فضای سالم سیاسی برای کنش‌گری دانشجویی را دنبال می‌کرد. به همین دلیل، معمولاً هنگامی که کانون‌ها و انجمن‌های علمی خواهان برگزاری برنامه‌هایی بودند که رویکرد فرهنگی-سیاسی و علمی-سیاسی داشت و آن‌ها به دلیل مقررات قادر به ورود به مباحث سیاسی نبودند، این نوع برنامه‌ها را به‌طور مشترک با همراهی تشکل امیرالمؤمنین (ع) برگزار می‌کردیم و بُعد سیاسی برنامه را ما برعهده می‌گرفتیم. این نوع جلسات، به ما امکان تبیین مسائل روز سیاسی را با مشارکت دانشجویان عضو کانون‌ها و انجمن‌های علمی می‌داد.

آغاز یک‌دست‌سازی آیا آرمان یا هدفی در طول فعالیت داشتی که تحقق آن به چالش برخورده باشد؟

به شخصه فرد آرمان‌گرایی نیستم که روند کاری‌ام را مبتنی بر عقاید آرمانی جلو ببرم. برعکس، خود را واقع‌گرا می‌دانم و سعی می‌کنم تحلیل‌های‌ام هم مبتنی بر عمل‌گرایی باشد به همین دلیل، تا آن‌جا که به عملکرد من بازمی‌گشت، تقریباً هیچ مشکلی نداشتیم و همه برنامه‌ها به‌خوبی اجرا می‌شد.

مشکلات از جایی شروع شد که پس از مدتی فعالیت، معاونت فرهنگی دانشگاه آزاد تصمیم گرفت که با ایده حذف تشکل‌های قدیمی و جایگزین کردن‌شان با تشکل‌های جدید موافقت کند! تشکل اسلامی-سیاسی امیرالمؤمنین (ع) جزوی از همین تشکل‌های قدیمی بود که با استراتژی جدید دانشگاه باید حذف می‌شد. اکثر تشکل‌های قدیمی بعد از این جریانات، یا تغییر هویت دادند و یا اساساً منحل شدند.

پایان شناسنامه‌دارها به‌نظر شما، هدف از سیاست جدید دانشگاه در قبال این تشکل‌ها چه بود؟

رویکرد دانشگاه برای پویایی فضای سیاسی دانشجویی، در ابتدا معطوف به احیای تشکل‌های قدیمی بود. اما به هر دلیلی، این رویکرد تغییر کرد و دانشگاه تصمیم گرفت که نهادهای سیاسی دانشجویی ذیل تشکل‌های تابلودار سامان‌دهی شوند [تشکل‌های تابلودار، تشکل‌هایی با عنوان واحد در سراسر کشور مثل «انجمن اسلامی» یا «جامعه اسلامی» هستند که با پسوند نامِ دانشگاه، از یک‌دیگر تفکیک می‌شوند]. با این روش، کنترل تشکل‌ها آسان‌تر است؛ زیرا همگی زیرمجموعه اتحادیه‌های مشخصی خواهند بود. در آن برهه، بسیاری از تشکل‌ها فعالیت غیروابسته و بدون رنگ و بوی جناحی داشتند و با تعریف شدن به‌عنوان زیرمجموعه یک تشکل با خط فکری ثابت مخالفت می‌کردند؛ اما در نهایت، این دانشگاه بود که توانست اراده خود را حاکم کند.

آسیب تشکل‌های جناحی آیا این فرآیند، در تضاد با دیدگاه رهبری در رابطه با «پرهیز از نگاه جناحی، سیاسی‌کاری و تبدیل دانشگاه به باشگاه احزاب» نبود؟

بله! به‌نظر می‌رسد با سخن مقام معظم رهبری مغایرت داشت. البته باید توجه داشت که تشکل‌های تابلودار، به‌صورت زبانی اعلام می‌کنند که گرایش جناحی ندارند. اما در عمل -برای مثال زمان انتخابات- دقیقاً از نامزدهای جناح مشخصی حمایت کرده و متصل به جناح‌ها می‌شوند.

در کشورهای توسعه‌یافته، احزاب با مانیفست و تشکیلات مشخصی فعالیت دارند که تعداد آن‌ها هم محدود است در برابر عملکردشان پاسخگو هستند. اما در شرایطی که در کشورها ما هرگاه چند نفر اراده کنند می‌توانند با فراهم کردن ساده‌ترین شرایط، حزبِ خود را تأسیس کنند، گرایش دانشگاه به این احزاب و جریان‌های غیرپاسخگو، هم دانشگاه و هم دانشجویان را دچار آسیب می‌کند. فضای دانشجویی، باید بدون وابستگی سیاسی باشد و دانشجو آزادانه بتواند فعالیت و کسب تجربه کند.

چه شرایطی باید فراهم می‌شد تا استراتژی دانشگاه در یک‌دست‌سازی تشکل‌ها ذیل چند تابلوی مشخص، بتواند به موفقیت برسد؟

این رویکرد زمانی خوب بود که دانشگاه می‌توانست تمامی گرایش‌ها و سلایق را پوشش دهد. هدف اصلی این سیاست‌ها، گذر دادنِ نسلی تشکل‌ها با فشار دانشگاه بود. درحالی که گذر نسلی باید در خود تشکل انجام شود. چه‌طور می‌شود به اجبار، گذر نسلی را محقق کرد؟! اصرار دانشگاه بر این موضوع و بی‌توجهی به لزوم پرورش نسل در بطن خود تشکل‌ها، باعث شد این نهادها هم‌اکنون در «کما» باشند و پس از گذر چندین سال هنوز دانشگاه نمی‌تواند آن‌ها را احیا کند.

تشدید انقطاع نسلی سهم پاندمی کرونا را در این تحولات چه‌قدر برجسته می‌دانید؟

اتفاقاً دلیل کاهش کیفیت رویدادهای دانشگاهی پس از پایان پاندمی کرونا، هم به زعم من بی‌توجهی به نسل‌سازی اصولی در بطن تشکل‌ها بود. معدود نهادهای دانشجویی که توانستند علی‌رغم این چالش‌ها، بعد از کرونا هم زنده بمانند، دقیقاً همان نهادهایی بودند که پرورش نسل را به هر ترتیبی دنبال کردند. ولی آن دسته از تشکل‌ها که درگیر تغییر سیاست‌های فرهنگی دانشگاه شدند و از این مقوله غافل ماندند، بعدها سطح فعالیت‌های سیاسی و فرهنگی در دانشگاه را نیز همراه با افت خود، پایین کشیدند. مثل مشارکت در انتخابات همین امسال که تا لحظه آخر، هیچ تشکلی وارد میدان نشده بود!

با حذف تشکل‌های قدیمی، تمامی تجهیزات و امکاناتی که طی سال‌ها تلاش ادوار مختلف جمع‌آوری شده بود، متأسفانه و ناباورانه در بدنه اداری دانشگاه تقسیم شد و حتی دیگر راه احیای آن‌ها نیز وجود نداشت. تشکل‌های جدید هم با فقدان پشتوانه انسانی، تشکیلاتی و سخت‌افزاری، قدرت کار کردن نداشتند. معتقدم اگر دانشگاه به جای رویکرد حذفی، فرصت می‌داد تا نسل جدید آهسته-آهسته وارد تشکل‌های قدیمی شود، عمر این تشکل‌ها اقلاً حداقل ۴ یا ۵ دوره تدوام پیدا می‌کرد و فضای سیاسی در دانشگاه پویا می‌ماند.

این مشکلات، تا چه اندازه در دانشگاه‌های دولتی هم نمود دارد؟

فضای تشکل‌ها در دانشگاه‌های دولتی هم چالش‌های خص خود را دارد. اما افت تشکل‌ها در سطح دانشگاه آزاد بسیار جدی‌تر بوده است؛ زیرا دانشگاه‌های دولتی، قواعد و تشکیلات مشخصی را از دهه‌ها قبل پدید آورده بودند. دانشگاه آزاد سعی کرد از رویکرد دانشگاه‌های دولتی تقلید کند، اما در نهایت، تمامی اتحادیه‌های دانشجویی خود را هم از دست داد! بنابراین، هرچند تشکل‌ها در دانشگاه‌های دولتی نسبت به دهه گذشته ضعیف‌تر شده‌اند، اما فعالیت تشکل‌های دانشگاه آزاد تقریباً متوقف شده است.

بازگشت تشکل‌ها به دانشجویان آیا هنوز راهی برای احیای تشکل‌ها وجود دارد؟

به‌نظر من، تشکل باید بیش‌تر سمت دانشجو باشد تا مسئولان! آسیب اصلی که در بسیاری از تشکل‌های جدیدالتأسیس می‌بینیم، پشتیبانی از مسئولان شهر و دانشگاه به‌جای پشتیبانی از دانشجویان است. متأسفانه ساختار طوری برنامه‌ریزی شده که تشکل‌ها و اتحادیه‌ها برای تضمین دریافت بودجه و امتیازات، مجبور به جهت‌گیری به‌سمت مسئولان دانشگاه هستند. باید این ساختار اصلاح شود، تا تشکل‌ها اصالت خود را بازیابی کنند. باید تشکل‌های دانشجویی به‌سمت دانشجویان برگردند و البته مسئولان هم اگر قصد بازگشت پویایی سیاسی به دانشگاه را دارند، باید دست این تشکل‌ها برای اجرای برنامه‌های‌شان بازتر بگذارند.

به‌عنوان پرسش آخر، در صورت تداوم سیاست‌های فعلی، چه دورنمایی برای فضای کنش‌گری دانشجویی می‌بینید؟ دولت و مسئولان کشوری، چه کاری می‌توانند برای این تشکل‌ها انجام دهند؟

دولت اصلاً نیازی به ورود در تشکل‌های دانشجویی ندارد. دولت اگر ظرفیتی دارد، باید آن را در جهت انجام وظایف ذاتی‌اش و تحقق وعده‌هایی که به مردم داده به‌کار بگیرد! باید استقلال دانشگاه حفظ شود و تشکل‌ها، در فضایی کاملاً دانشجویی احیا شوند. با حفظ روند موجود، مطمئن باشید دیگر جوان توانمند سیاسی در دانشگاه تربیت نخواهد شد و بعداً اگر یکی از آن‌ها بخواهد مسئولیتی بگیرد، به‌دلیل فقدان تجربه کافی و پختگی سیاسی، نمی‌تواند مسئولیت خود را به درستی انجام دهد. با فقدان تجربه‌اندوزی و شبکه‌سازی دانشجویی، مدیران میانی کشور در آینده، چهره‌های ضعیفی خواهند بود که به اجبار انتخاب خواهند شد.

خبرنگار: علی سمیرمی

انتهای خبر/

کد خبر: 1227677 برچسب‌ها تشکل‌های دانشجویی بسیج دانشجویی اصفهان

دیگر خبرها

  • واکسیناسیون ۲۶ هزار رأس دام سبک و سنگین در مناطق محروم چهارمحال و بختیاری
  • بیش از ۶۰۰ نفر در جنبش دانشجویی ایالات متحده دستگیر شدند
  • سال گذشته اردوی راهیان نور با حضور بیش از ۱۵۰ نفر از دانشجویان برگزار شد
  • چالش‌ تشکل‌ها عدم اطمینان مسئولان به قشر جوان است
  • جریان دانشجویی بستر خوبی برای پای کار آمدن قشر خاکستری در فعالیت‌های فرهنگی است
  • مهم‌ترین چالش‌ و مشکلات تشکل‌ها عدم اطمینان مسئولان به قشر جوان است
  • افول تشکل‌های دانشجویی، بدنه اجرایی کشور را تضعیف می‌کند
  • تجمع دانشگاهیان دانشگاه تهران در حمایت از خیزش دانشجویی ضد صهیونیستی
  • تشکیلات‌، شبکه‌ و جریان‌‍سازی ۳ اصل مهم در دانشگاه‌های آذربایجان غربی
  • فعالیت هدفمند در فضای مجازی مورد توجه قرار گیرد